Kategóriák

HTML

Lábjegyzet

2014.11.24. 20:02 ZsófiNóri

Tehetsz róla, tehetsz ellene: ne vezess részegen

Az elmúlt napokban elszabadultak az indulatok a pécsi rendőrkapitányság videója kapcsán. Sajnos ahogy Szaúd-Arábiában is a csadorba bújtatott, körülmetélt nőket kurvázzák le, amikor megerőszakolják őket (pedig nehéz elhinni, hogyan van egyáltalán lehetőségük kurvának lenni), ugyanúgy Magyarországon is tartja magát a tévképzet, hogy egy nő tehet arról, ha megerőszakolják. Az egy más kérdés, hogy amikor a müncheni Oktoberfesten két férfi megtámadott egy harmadikat, aki teljesen részeg volt, és a bokrokba ment vizelni, ott egy kommentelő se hibáztatta a férfit, hiszen csak természetes az, hogy ha valaki sok sört iszik az Oktoberfesten, és ha sok sört iszik, akkor részeg lesz, és hol máshol vizeljen, mint a bokrokban, és különben is a támadói túlerőben voltak. Megjegyzem: az áldozat tényleg úgy viselkedett, ami teljesen elfogadott a mai társadalmi normák szerint, tehát tényleg nem lehet hibáztatni – de ha ugyanez egy nővel történt volna meg, akkor az már persze az ő hibája lett volna.

Annyiban igaza van a videónak, és az azzal egyetértő személyeknek (többségében férfiaknak), hogy fiatal részeg hölgyek éjjel biztos könnyebb célpontok lehetnek egy férfinak. (Egyébként a fiatal részeg fiúk is, csak szerencséjükre kevesebb a homoszexuális erőszaktevő.) Az egyetlen dolog, amit elfelejtenek ennek a kétségtelen igazságnak a hangoztatásával, hogy a hölgyek ugyanúgy könnyebb célpontok egy tolvajnak is, és ahogy egyáltalán, éjjel mindenki, morálra és nemre való tekintet nélkül könnyebb célpont, különösen olyan helyeken, ahol nincs rendes közvilágítás, és 1 rendőr jut hatvan utcára. Az általános közbiztonságot kéne javítani, nem a lányok erkölcseiről értekezni, még ha ezen utóbbi is az egyszerűbb. De azért nem kell ezt a videó anyagát teljesen kidobni. A bulikban részegen agresszívvá váló férfiak erőszakoskodnak a nőkkel. Két részegen agresszívvá vált férfi esetleg egymást veri péppé. De nem is talán az agresszió a legfőbb gond: sokkal veszélyesebb, ha például részeg fiatalok autóba ülnek. Ezért azt javaslom, tessék szépen átszerkeszteni a filmet, és kampányolni amellett, hogy a fiatalok próbáljanak odafigyelni arra, mennyit isznak. A részegen okozott balesetekért tényleg ők a felelősek, mint ahogy a verekedésekért is. Kevesebb alkohol, sokkal kevesebb részegen okozott baleset, sokkal kevesebb részegen kirabolt ember, sokkal kevesebb részegen verekedő ember - és esetleg valamennyivel kevesebb részeg fiatal lány, akinél valaki józan, ámde beteg illető kihasználta az állapotát. Tessék kampányolni az túlzott alkoholfogyasztás ellen, az is egy fontos téma - a nemi erőszak elleni kampányt pedig kérjék ki olyanoknak a tanácsát, akik némiképp felvilágosultabb elveket vallanak, mint a szaúd-arábiai főmufti.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://labjegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr446929845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása