Kategóriák

HTML

2012.12.23. 19:43 Béla Géza

Tisztelt Képviselő, maga mit végzett?

Címkék: kommunikáció demokrácia közgazdász jogász MSZP LMP Fidesz KDNP

Döbbenet ami zajlik felsőoktatási reform címszó alatt. Nehéz szavakat találni a szakmaiságot mellőző intézkedésekre. Mint ismeretes, a tragikomikum legújabb fejezete az önköltséges helyek kihirdetése. Teljességgel érthetetlen, hogy miért nem lehet gazdasági és jogi képzéseken ingyen tanulni, valamint újabban jelentkezni andragógia, nemzetközi tanulmányok és kommunikáció szakokon államilag finanszírozott helyekre. Bizonyára komoly szakmai indokokat fel tud hozni a kormány, hogy a közeljövőben miért nincs szükség ezekre a területekre, vagyis a kevésbé tehetősebb réteg miért ne jelentkezzen ilyen szakokra.

Az első gondolatok egyike, ami az ember fejébe ötlik, hogy ezek azok a képzési területek, amelyek egy modern demokratikus állam irányításához kellenek és amennyiben elvágjuk ezeket a területeket azok elől, akik netán ebben a nehéz gazdasági és politikai helyzetben hallatnák a hangjukat és tennének is valamit, nem fognak majd tudni, mert ácsi, nem lesz meg hozzá a képzettségük. De én amondó vagyok, hogy ne feltételezzünk egyből rosszat, inkább játszunk el azzal a gondolattal, hogy a kormány tényleg jó szándékból fogja vissza az említett területeket, mert egyrészt úgy gondolja, hogy túlképzés van, másrészt meg rájött, hogy a tudás, ami elnyerhető, nem túl elégséges és a magyarnak specializáltnak kell lennie ahhoz, hogy versenyképes legyen és kimásszon a slamasztikából.

Játszásból érdemes megnézni, hogy párttól függetlenül, a képviselő uraknak és hölgyeknek milyen végzettségük van – abból a gondolatból vezérelve, hogy közgazdász és jogász mihaszna népségre nincsen szükség. Szórakoztató olvasmány a képviselők önéletrajza, így félő az ember elkalandozik mielőtt következtetéseket tudna levonni a megismert anyagokból. Nagy az isten állatkertje, ami meglátszik a parlament összetételén is. Olvasva a pársoros önéletrajzokat, nemcsak az ember vérnyomása mehet feljebb, hanem egyben tudatosabb választópolgár is válik belőle. Érhetetlen, hogy alapfokú, valamint középfokú végzettséggel, hogyan lehet egyáltalán valaki felelős parlamenti képviselő. Félreértés ne essék, diploma nélkül is lehet valaki értelmes, jó hazafi, csakhogy a diploma amellett, hogy a kedves delikvens tudását, kompetenciáját jelzi, azt is mutatja, hogy megtiszteli a választópolgárt azzal, hogy a munka szakszerű ellátása végett képes magát képezni. Nyelvtudásról még beszélni sem érdemes, mert siralmas a helyzet, sőt akadnak olyan képviselők is, akik feltehetőleg nyelvvizsga hiányában csak az abszolutóriumig, záróvizsgáik jutottak.

A konkrét számok tekintetében segítségünkre jöhet a Policy Solution 2010-es elemzése a Magyar Országgyűlés képviselői összetételéről. A tanulmány rögtön az elején kiemeli, hogy a képviselők közel fele lecserélődött és hála istennek, az új parlament sokkal iskolázottabb (bele sem érdemes gondolni, hogy korábban milyen volt). A rend kedvéért azt is meg kell említeni, hogy a parlament képviselői nemzetközi összehasonlításban kiemelkedetten iskolázottnak tekinthetőek. Míg az MSZP és az LMP jól áll felsőfokú végzettség tekintetében, addig a Fidesz, KDNP és a Jobbik soraiban találhatók mindössze középfokú végzettséggel rendelkező politikusok. Különösen a Jobbikra jellemző az alul iskolázottság, képviselőinek több mint negyedének nincs felsőfokú végzettsége. Az elemzés arra is kitér, hogy a parlamentben magas a hivatásos politikusok száma.

A Policy Solution remek kis elemzését a képviselők végzettségének áttekintésével érdemes még kiegészíteni. A jogi, a tanári és a közgazdász diplomák a legnépszerűbbek, a jogi, vagy közgazdász végzettséggel a képviselők harmada rendelkezik. A legmagasabb arány az MSZP-n, a KDNP-n és az LMP-n belül figyelhető meg, de értelemszerűen a Fidesz adja a legtöbb képviselőt ezen területekről. Mivel valóban az MSZP soraiban magas a jogászok és a közgazdászok aránya, remélhetőleg nem csak boszorkányüldözés folyik. Abban bízhatunk, hogy a kormány racionálisan gondolkodik és realizálta, hogy a parlamentben sok mihaszna jogász és közgazdász ül és láthatóan nekik köszönhetően nem folyik meggondolt, érdemi, szakmai munka, ergo ezért szükséges megnyirbálni ezen képzési területeket, tehát nem önös érdekből, vagy bosszúból.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://labjegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr154979071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása