Kategóriák

HTML

2013.01.16. 18:19 Kánya Vera

Reform helyett szalámizás

Címkék: oktatás orbán tandíj hálózat felsőoktatás kormány reform egyetem tüntetés diák diploma höok hallgatói hallgatói hálózat

A kormány a HÖOK-kal tárgyal, senki mással. Az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumról szó sincs, nem tekintik őket tárgyalóképes félnek.

A kormány félvállról veszi a Hallgatói Hálózatot: pár ráérő hülyegyerek még mindig ellenük szervezkedik, ráadásul nincs vezetőjük, akit le lehetne fizetni, nem kapnak a munkájukért pénzt, nehezen lehet őket megkenni. Nem sok veszteni valójuk van, nem úgy, mint a HÖOK-nak, amely a nagypolitika keltetőjének is tekinthető.

Az sem meglepő, hogy az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) sosem kerül szóba. Ha egyszer leülnének velük tárgyalni, komolyan át kellene gondolni a felsőoktatás reformját, és a végén még csinálni kellene valami érdemlegeset. Az OFEF-nek tagja a HaHa és HÖOK is, utóbbi szervezet képviselői állítólag az ELTE fórumán is az OFEF-fel történő tárgyalások mellett tette le a voksát. Keddi hírek szerint pedig a HÖOK és a HaHa a sajtóhírekkel ellentétben továbbra is együttműködik.

Az OFEF többi tagja a Magyar Rektori Konferencia, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és az Oktatói Hálózat. Mind olyan valóban érintett résztvevők, akik tudják, hogy a felsőoktatás átalakítása nem pár hónapos munka, hanem kormányzati ciklusokon átívelő folyamat. Tudják, hogy mi áll a folyton ismételgetett lekezelő sztereotípiák és demagógia mögött.

Az OFEF-ben lenne erő, és éppen itt az ideje, hogy ezt demonstrálják is. Az nem biztos, hogy minden tagszervezeteknek ugyanaz az érdeke, és egyelőre az sem világos, hogy menne az együttműködés. A decemberi, BME főépületében tartott megmozduláson Solti László, a Szent István Egyetem rektora szólalt fel a Magyar Rektori Konferencia nevében, és úgy tűnt, egyelőre elég kényelmetlenül érezte magát a szerepében, és ő maga is kijelentette: ha tudja, hogy ilyen szenvedélyes légkör fogadja, akkor meggondolta volna, hogy eljön-e.

Félő azonban, hogy a kormány még azelőtt felszalámizza a reformért tüntetőket, hogy azok közösen kiállhatnának. A HÖOK-ot elhívta tárgyalni, a többieket azonban figyelmen kívül hagyja. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár azt javasolta, hogy a HaHa próbáljon meg pozíciókat szerezni a HÖOK elnökségében. Ha ez megvalósulna, valószínűleg a pozíciókért menő, hatalmi harcok gyengítenék a hallgatók erejét.

A nemkeretszám, nemtandíj ígérteket a kormány már bedobta, és azt is meglebegtette, hogy megváltoztatják a korábban megváltoztathatatlannak tűnő hallgatói szerződést. Még az eddig kevésbé piszkált doktoranduszokat is megkörnyékezik, és 93 ezerről százezerre emelik a havi ösztöndíjukat. Egyelőre nem tudni, hogy végül mi lesz a tiltólistára került szakokkal, de indoklás sincs arra, hogy miért pont az a 16 szak került ki az állami finanszírozás alól. Ezek állítólag nem elégítik ki a piaci igényeket. Azt azonban senki sem magyarázta meg, hogy ha a közgazdaszképzés nem részesül támogatásban, akkor miért lesz államilag finanszírozott képzés szabad bölcsészeten, szociológián és politológián. Bármit is ígérnek, a szakmai érvek hiányát nem tudják takargatni. Ennél még akkor is jobban jártak volna, ha kiállnak az első koncepció mellett, és azt mondják: tízezer hely lesz, itt van a koncepció, hatástanulmány és a szakértői vélemények, lehet vele vitatkozni.

A tandíj, a hallgató szerződés, a keretszámok csökkenése mind csak tünetetek, amelyek a reform hiányából fakadnak, és pont az átfogó reform az, amivel a kormány nem hajlandó foglalkozni.

A diákok könnyen egyedül maradhatnak, megkaptak egy csomó mindent, gondolhatja a közvéleményt, elég lesz már. A hallgatói szerződést ráadásul sokan igazságosnak tartják, habár itt is uralkodik a demagógia. A "menj ki külföldre és majd visszafizeted a tandíjat" felszólításban benne van a feltételezés, hogy a magyar diplomásokat álomfizetéssel várják külföldön (érdemes azt megnézni, hányan tudnak nyelvet), a röghözkötés pedig ahhoz kell, hogy itt tartsanak minden fiatalt, akik akkor is elmennének, ha ez lenne a földi paradicsom. Meg amúgy is mindenki maradjon itt, és ha kevesli a pénzt, akkor tanuljon rendes szakon. Hiszen hülye az, aki bölcsésznek megy, mert úgyis a McDonald's-ban fog dolgozni, bezzeg, ha elmenne fizikát tanulni, akkor meggazdagszik. Amúgy is minden az egyetem kapujában dől el, egy hónappal a felvételi előtt: valaki jogász lesz vagy matematikus. Inkább a középiskolák háza táján kellene körülnézni.

Ha nem lesz reform, akkor február 11-én újrakezdődnek a diáktüntetések. Kérdés, hogy ha a HÖOK nem áll a demonstrációk mögé, akkor a HaHa mekkora erőket tud mozgósítani, vagy aktivizálódik-e az OFEF többi tagja. És kihez csatlakoznak a diákok, diákügy marad -e a felsőoktatás (ami amúgy nemcsak diákügy), vagy más szakszervezetekkel is összeállnak-e majd. Egyelőre úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok hiába dörgölőznek, a diákok ugyanis nem kíváncsiak a pártokra. Nincs is nagyon semmi, amire kíváncsiak lehetnének, eddig egyik ellenzéki párt sem szólalt fel érdemi módon a felsőoktatással kapcsolatban. A fiatalok politikai, cselekvő szubjektumoknak tartják magukat. A pártoktól való távolságtartás miatt azonban nagy kérdés, hogy kik lesznek képesek megszólítani őket 2014-ben. Egyelőre úgy tűnik, hogy a nagypolitika szereplői közül senki nem kínál nekik semmit.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://labjegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr475022166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béla Géza 2013.01.20. 20:45:48

Egyetértek veled, de azon gondolkodtam, hogy miért is ülne le a kormány mással tárgyalni mint a HÖOK? Hiszen a HÖOK a legitim fél, aki képviseli a diákok érdekeit. Demokratikus úton választják a tagokat, stb. A mostani helyzetért a diákság is felel, hiszen most azok akik a HOÖK-on kívül tüntetnek és diákok, korábban eszükbe sem jutott bekerülni a HÖK-be. Én is lenéztem a HÖK-t mikor egyetemista voltam és nem érdekelt kik kerülnek pozícióba.
süti beállítások módosítása